Friday, October 13, 2017

Kek butter Neopolitan / Neapolitan butter cake

Neopolitan butter cake yg dah siap potong #marblebuttercake #buttercake #madebyrosekayz #neopolitanbuttercake

KEK BUTTER NEOPOLITAN
sumber Azlita Aziz

Bahan A
********

250 gm margerine planta
50 gm butter
150 gm gula halus atau gula kastor
100 gm gula icing

Bahan B
********
250 gm telur ~ Tanpa kulit - (saya guna telur gred B sebyk 5 biji)
1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan C
********
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder * Satukan bahan ini dan ayak

Cara2nya:
*********
Satukan bahan A dalam mixer. Putar adunan bahan A hingga creamy atau putih pucat.
Masukkan telur satu persatu dan terus putar hingga sebati.
Tambahkan esen vanilla gaul rata, tuangkan tepung yang sudah di ayak sedikit demi sedikit dan pukul dengan speed perlahan.

#Untuk kek butter Neapolitan/marble, bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama banyak
1 bahagian letakkan pewarna purple/merah
1 bahagian letakkan perasa moca/coklat
1 bahagian lagi biarkan vanilla

Tuangkan 1 sudu adunan vanila di tengah bekas aluminium. Kemudian tuangkan pula 1 sudu adunan moca di atas dan di tengah-tengah adunan vanilla.
Kemudian tuangkan pula 1 sudu adunan purple/merah di atas dan di tengah-tengah adunan moca.
Buat dan ulang cara yang sama hingga habis semua adunan. Ketepikan

Bakar adunan kek dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 170°C api atas dan bawah selama 45 minit.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...