Wednesday, October 18, 2017

Resepi Nasi Kerabu Kuning

Resepi Nasi kerabu kuning

#Resepi sambal kelapa:
**********************
Bahan bahan:
1 biji kelapa parut - goreng api perlahan supaya tidak keperangan & ramas biar hancur
7 ekor ikan sardin @ 1 ekor ikan kembung 4 ikan sardin - bakar, ambil isi, klu nak rebus pun blh tp saya suka bakar
5 ulas bawang merah
3-4 batang serai (2 btg tumbuk, 2 hiris bulat nipis2)
1 sk lada hitam
2 1/2 sb gula @ saya lebih suka guna gula melaka
2 1/2 sk garam

Cara cara:
**********
Tumbuk serai, lada hitam hingga hancur dan masukkan bawang merah dan tumbuk lagi. Masukkan garam dan gula/gula melaka secukup rasa. 

Kemudian masukkan isi ikan lalu ditumbuk bersama kelapa goreng yang telah diramas tadi. Gaul sampai rata dan sedia untuk dihidangkan. 

Nota:
Kena manis & masin tu seimbang baru sedap

-------------------###-----------------------------
#Kuah Sambal Tumis

Bahan bahan:
*************
10 cili kering
6-7 ulas bwg merah
2-3 ulas bwg putih
1/2 inci halia
2-3 helai daun limau purut
1 1/2 biji santan pekat
3 batang serai - ketuk
1-2 keping asam keping
1 1/2 sb gula @ gula melaka saya selalu guna
2 sk garam bukit
2 sb budu
Minyak masak 

Cara cara:
**********
Kisar cili, bawang bawang dan halia. Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan sedikit air dan santan. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul2. Terus masukkan serai, daun limau purut & asam keping. 

Apabila kuah sudah mendidih, masukkan budu dan gula. Rasakan sebelum dimasukkan garam supaya tidak terlebih masin. Kacau sehingga naik minyak dan kuah seelok2nya pekat dan bolehlah ditutup api.






No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...