Saturday, May 20, 2017

Singgang Daging

Daging Singgang #singgangdaging #dagingsinggang #kelatefood #kelantanfood #madebyrosekayz


Resepi yg selalu saya guna:

1/2 kg daging di hiris nipis2
1 inci halia - dimayang halus
1 inci lengkuas - dipotong nipis/dimayang/ketuk pun blh, tp saya suka mayang halus sbb saya suka mkn lengkuas & halia
5 ulas bawang merah - di hiris nipis
3 ulas bawang putih - dihiris nipis
5 tangkai cili kering - di potong menyerong
Biji Ketumbar - pecahkan sedikit
Serbuk ketumbar 1 sudu kecil (Klu tk de, memadai dgn biji ketumbar je), daun ketumbar utk hiasan
2-3 keping asam keping
garam & serbuk perasa (saya tak letak, ganti secubit gula)
2 sudu besar budu - tak letak pun blh
Air - secukupnya

#Cara-cara:

Masukkan kesemua bahan2 diatas dgn secawan air, tutup periuk. Masak sampai air hampir kering dan bolehlah tambah air untuk melembutkan daging dan jadikan kuahnya sekali. Periuk hendaklah sentiasa bertutup agar daging cepat empuk. Kalau terbuka, alamat lambat la ckit boleh mkn..Sesuaikan dgn citrasa, dah siap!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...