Resepi kuih Kosui
===============
2 setengah cawan air suam
1 cawan gula
2 helai daun pandan disimpul yg dicarik
1 1/4 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung ubi
Perisa ros utk kosui color @ jika suka original tak payah letak pewarna, just putih.
Secubit garam
Cara2:
1. Panaskan air dalam kukusan.
2. Gula, air & daun pandan dikacau dalam air suam hingga gula larut dan sejukkan
3. Campurkan kesemua bahan seperti tepung beras, tepung ubi, air gula dan kacau hingga sebati.
4. Bahagikan kepada 2 bahagian (original & merah) bergantung citarasa masing2. Masukkan kedalam bekas kosui dan sedia untuk dikukus lebih kurang 15min.
5. Untuk mengetahui kosui dah masak ia akan berlubang. Masa nak angkat dari kukusan buang air gula yg bertakung kat tengah2 bekas kosui tu..tu cara saya, tak nak buang pun terpulang.
No comments:
Post a Comment