Menu tengahari tadi saya masak sambal pedas telur puyuh. Baru berkesempatan membuat sambal pedas ni memandangkan jarang2 bertembung kat kedai. Resepinya sangat senang iaitu:
10 biji cili kering (direndam dlm air panas)
1 biji bawang merah sederhana. besar
1/2 labu bawang holland
3-4 biji bawang putih
1/2 inci halia jika suka
(bahan2 di atas di kisar halus)
20 biji telur puyuh direbus terlebih dahulu
Garam & gula secukup rasa
1 asam keping @ blh juga guna air asam jawa
Minyak utk menumis
Bwg holland di potong bulat utk hiasan
Sedikit daun bawang utk hiasan
Cara2nya:
Panaskan kuali, masukkan minyak. Bila minyak sudah panas, masukkan bahan2 yg di kisar tadi. Tumis sehingga garing dan naik minyak. Masukkan asam keping @ air asam jawa bersama gula dan garam secukup rasa. Last sekali masukkan telur puyuh bersama hirisan bawang holland. Boleh dihidangkan..
Lauk tambahan pelengkap sambal telur puyuh:
Lauk tambahan pelengkap sambal telur puyuh:
Ikan singgang kunyit ala Terengganu
Ayam goreng berempah
No comments:
Post a Comment