Saturday, May 13, 2017

Asam Pedas Ikan Pari Ala Melaka



Kisah tengahari tadi, Asam pedas ikan pari lagi, menambah mkn nasi sebab ada ikan pari bakar cicah air asam jawa campur kicap & daging goreng black pepper..ikan pari bakar tiada pic

Ni resepi yg selalu saya guna:

Bahan bahan:
4-5 keping ikan pari
2-3 sudu besar air asam jawa
Garam, sedikit gula
1/2 kiub ikan bilis
2 sudu serbuk ketumbar
2 sudu serbuk jintan manis
Sedikit halba (tak nk letak pun tk pe) 

Bahan kisar:
8-9 ulas bawang merah kecil
3-4 ulas bawang putih
10biji cili kering kisar - boleh tambah lbh klu nak pedas
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
Sedikit lada hitam

Hiasan:
Daun kesum
1-2 btg bunga kantan
Segenggam daun kesum
5-6 btg bendi potong menyerong @ letak mcm tu je. 

Cara cara:
Kisar semua bahan di atas. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, serbuk ketumbar & jintan manis sehingga wangi dan cili benar benar garing dan masak. Masukkan air secukupnya.

Bila kuah mendidih, masukkan ikan. Masukkan garam dan air asam secukupnya. Masukkan daun kesum, sayur. Sesuaikan citarasa masing2 dan bolehlah diangkat. Siap!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...