Wednesday, September 18, 2019

Kuih Tepung Boko beras Kelantan

Kuih Tepung Boko Beras Gula Merah / nisan klate (resepi saya google)

*Bahan-bahan Sos Santan / Kepala Santan :
300ml santan pekat KARA
200ml air
4 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil garam

Satukan dan tapis ke dalam periuk.  Kacau di atas api sederhana hingga sos pekat.  Angkat dan ketepikan.  Sementara itu sediakan adunan tepung boko.

*Sirap Gula Merah:
200gm gula merah / 3@4 nisan kerek
1 sudu besar gula pasir (saya tak letak)
150ml air
1 helai daun pandan

Satukan bahan di atas dan masak hingga gula larut.  Tapis dan ketepikan.

150gm tepung beras
500ml air
1 sudu teh air kapur

Loyang 7 @ 8 inci di gris minyak dan alas dengan plastik tahan panas.
Daun pisang untuk membungkus - layur atas api, sapu sedikit minyak

Satukan tepung beras, air dan air kapur, masukkan sirap gula merah dan kacau hingga rata. Tuang ke dalam loyang dan kukus selama 25 minit hingga masak.  Angkat dan sejukkan sebentar.

Sudukan 1 sudu besar ke atas daun pisang dan satu sudu besar sos santan. Bungkus dan semat dengan lidi.

Jika tiada daun pisang, sendukkan ke dalam mangkuk dan tuang atasnya dengan sos santan.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...